Bäst vecka 38: Svenskt konsthantverk

frida fjallman rav
1. Veckans topplista krönes av Frida Fjellman. Det svenska konsthantverkets Bruno Liljefors! Skogens drottning, de små livens Nightingale! Ni hör. Jag blir SÅ FÖRTJUST när jag går runt i den lilla röda salongen på Gustavsbergs Konsthall och smyger bland Fjellmans keramiska fauna.

Annons

Kanske trodde jag att hon redan toppat sin karriär. Att djuren, de innerliga små liven, inte kunde skildras bättre. Men nu leker hon med skalorna (BJÖRNEN är ju för tusan nästan 1:1) och allt blir så betagande och gripande och glansigt sentimentalt att man bara vill lägga sig ned och somna intill rävens och mullvadens sista kroppsvärme. För det är också allvar! Planeten har kapsejsat, radioaktiva moln driver in, blod fläckar våra väggar. Men Frida Fjellman vet hur man får hjärtan att slå på nytt. Ni som driver skolor, sjukhus, bibliotek – köp in!!!

emil osterholm vanliga masiner
2. På annat håll i Gustavbergs konsthall visas examensarbeten från HDK i Göteborg, i urval av Maj Sandell. Finurligt, lekfullt, drivet. Lisa Andersson deltog i Liljevalchs Vårsalong i våras med en hel arbetsplats utförd i lera. Där hade besökarna svårt att slita sig. Också här i konsthallen får hon till ett moln och ett bord i keramik som får luften omkring att bli elektrisk. Emil Österholms maskinskulptur (”Maskinerna är våra vänner”, som den där låten av Kjell Höglund) så knas att man skrattar, och först inte upptäcker allvaret. Så ska det göras!

mia e goransson rosa drommar
3. Mer fantastiskt svenskt konsthantverk! Mia E. Göransson  visade Next to Nature på Blås&Knåda; hur kan man ha en sådan spännande utställning knappt TRE veckor?! Den här gången arbetade hennes porslin och lera och annat sig samman till en enda stor fresk av naturligt och onaturligt liv. Jag älskar när Göranssons pjäser kommer så nära ”riktiga” former, men ändå viker av precis innan man tror man vet vad man sett. En trädgren, ett kärl, ett kön. Nej, inte alls. Något helt annat. Så vackert och så skört i själva hantverket. Hur kan hon?!

4. Svenskt konsthantverk överhuvudtaget. Jag har tjatat om det förut, på andra håll. Men om svenska konstnärer och arkitekter hade samma NÄRHET till sina redskap och sin värld som konsthantverkarna skulle vi vara tacksamma. Intimiteten, det som är själva kärnan i allt skapande, den finns här! Gå och titta och ta till er och lär! Här finns människan!

sam stigsson koltrast
5. Nyligen utsågs som bekant KOLTRASTEN till Sveriges nationalfågel. Äntligen hörsammades Paul McCartneys hyllningssång från The white album! I sammanhanget kan det vara värt att skicka en hälsning till konsthantverkaren Sam Stigsson, som ju skapat koltrastar i parti och minut och som jag tycker borde finnas i varje mänskas hem. Finns hos Konsthantverkarna på Södermalms torg i Stockholm.

6. Sista slaget för konsthantverk denna vecka: Lena Olsons surrealistiska träbitar hos ovannämnda Konsthantverkarna. Det räcker ibland att ett föremål ligger skönt i handen, eller ögat. Sensuellt hängande på tunna rep.

wood stockholm
7. Ibland är man sist in! Kanske är jag det nu. Men (ganska) nyöppnade restaurang Woodstockholm på Mosebacke torg har fått tidningsrecensenter att falla pladask. Femstjärnigt kök tycks alla avancerade smaklökar anse! Efter två besök kan jag bara hålla med. Käka på Woodstockholm AB. Maten är UTVALD, och SMAKAR och ligger så VACKERT på fat och i skål. Bara de små glasburkarna med sallad (ni äter väl gulbeta?) är värda besöket. Men det är inredningen som håller en kvar lite extra; Lars Stensös trämöbler och vingmuttrar och armaturer som hänger som nyskjutna fåglar i taket och väntar på att plockas av kökets kock… På Woodstockholm hänger man kvar. 135 pix kan tyckas mycket för en lunch, men stäm träff där med någon du verkligen tycker om så känns det bättre. Kunde ha toppat veckans lista, med frida och några till kom emellan!

monica forster M arflex
8. Allas vår Monica Förster är en slitvarg. Som hon jobbar, ständigt nya projekt.  Med åren har hon landat i ett allt tydligare formspråk. Inför hennes helt färska fåtölj M (som hon skapat åt japanska Arflex) lägger jag alla tidigare invändningar bakom mig. M är Arne Jacobsen och Bruno Mathsson i duett, arrad av Monica Förster. Trä och skinn. En sådan möbel som bara förefaller ha funnits alltid. Försters studio har också inrett hel kåk på Gärdet, det ska jag återkomma till en annan gång. M är en blivande klassiker.

ane brun
9. Kära Ane Brun! Nya plattan When I’m Free är helt fantastisk. Jag som har ALLA hennes cd:s spelar den gång på gång. Men vem i hela världen har stylat Brun på cd och konsertaffischer till en TANT från 30-talet?! Denna levande norska stjärna, måste hon också in i den syrefattiga Barbiegarderoben? Var tvungen att vända ut och in på mitt cd-omslag. Varför gör ni på detta vis …? När plattan kan vara årets bästa återkomst!

10. För övrigt hoppas jag att den folkliga mobiliseringen för flyktingar till Sverige håller i sig. Vi kan inte hjälpa alla, men en och annan. Skänk pengar och kläder och husrum om ni har. Det finns så mycket kraft i dessa stackars människor som vi behöver! Blir glad varje gång jag ser ett företag (senast Bukowskis och Stadium) dra in pengar till de behövande. Sverige finns!

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

SENASTE FRÅN RESIDENCE