Det är en SYMBOLISK höst!

Gabor Palotai-mönster på Ljungbergs-kudde.

Gabor Palotai-mönster på Ljungbergs-kudde.

1. Vad är en SYMBOL? Just nu tycker jag mig se form och design och konst som känns väldigt symboliskt. Ta Gabor Palotai. Han har länge tillhört de tunga namnen bland grafiska formgivare i Sverige. I huvudsak böcker, men också logotyper (ARTIPEL Konsthall t ex) och inredningar har producerats på hans designkontor i Gamla stan. Gabor är tystlåten, nästan en icke-kändis, men imponerande produktiv. En minimalist, en kontrastkonstnär, en som konsekvent hållit sig till de geometriska och icke föreställande formerna.Thriller heter textilierna han skapat åt Ljungbergs. Metervaran har bland annat blivit möbelklädsel åt Anna Kraitz (Källemo). Gabors naturliga föregångare var Sven Markelius. Hans textil Pythagoras  produceras fortfarande, och det grafiska mönstret finns även i form av brickor och annat. Gabor Palotai. Glöm inte!

Annons

 

Väinö Blomstedt, Francesca, 1897. Foto: Hannu Aaltonen, Finlands Nationalgalleri. Ur utställningen Symbolism och dekadens, Waldemarsudde.

Väinö Blomstedt, Francesca, 1897. Foto: Hannu Aaltonen, Finlands Nationalgalleri. Ur utställningen Symbolism och dekadens, Waldemarsudde.

2. Prins Eugens Waldemarsudde har EN storsäljare. Blomkrukorna. Den har producerats sedan 1915 och 100-årskalaset i höst har tagit fram en särskild jubileumskruka i blå ton. Men det är inte därför Waldemar hamnar på listan. Det är tack vare den nyss öppnade utställningen Symbolism och dekadens. En sällsynt vältajmad utställning, mitt i vågen av flummiga tv-serier och böcker. Måleri av Munch och Strindberg naturligtvis, men också av mindre kända som Hanna Pauli och Agnes de Frumerie. Välmatad bok finns i butiken. Detta är ett spännade besök, ett härligt tillfälle att gräva lite djupare i våra drifter och fantasier –  det som vi annars gottar oss i via Netflix och HBO.

 

Sub Rosa i Malmö.

Sub Rosa i Malmö.

3. Från det symboliska Waldemarsudde till miljonprogrammet Rosengård i Malmö kan steget te sig långt, men det konstprojekt som fastighetsägaren MB och Östra Grevie folkhögskola nu startat är en god bro. Sub Rosa – som en titel hos Munch – kallas projektet som nu ska ge offentlig konst bland höghusen från 1960-talet. Tillfälliga verk och permanenta verk. Allt för att ge bostadsområdet där Zlatan växte upp ny energi. Mer sådant!

 

4. En SYMBOLISK handling? Slaget om Slussen. Som blivit en fight mellan rigida politiker och stockholmare som är rädda om sin stads kvaliteter.  Nu på söndag 27 september invigs Kolingsborg i Stockholm. Slussens berömda runda byggnad. Sedan tidig sommar har unga konstnärer med förkärlek för graffiti bemålad byggnaden. Slutet för Slussen? Början på en helomvändning? Måndagen 28 september ska Slussenprojektet klubbas för sista gången. Sista? Slussen har blivit som en spelhåla i Monte Carlo. Den vita kulan hoppar runt. Hur ska det sluta? 12 miljarder i sjön? Likheterna med rivningarna i Klara på 1960-talet är obehagligt stora. Tycker jag som inte skäms för att kalla mig Slussenkramare och vara för en påkostad upprustning framför en bortkastad ombyggnation.

Josef Frank symbol
5. En symbolklassiker av Josef Frank. Ljusstaken VÄNSKAPSKNUTEN. Han, juden som flydde från nazismen i Österrike till Sverige, skapade den för Svenskt tenn en kort tid före att andra världskrigets utbrott. Vet knappast någon starkare deisngsymbol än denna. Och glädjande nog en levande bästsäljare.

 

Bokompakt i Lund

Bokompakt i Lund

6.Nyligen fick det trånga men smarta studentboendet BOKOMPAKT  (AF bostäder) i min gamla hemstad Lund pris för sin energiförsörjning via solceller.  Juryns motivering: Bostäderna har ”ett starkt symbolvärde för målgruppen”. Och symboliskt nog är studentbostäderna målade i grönt!

 

Utopian bodies, Liljevalchs.

Utopian bodies, Liljevalchs.

7. Veckan har innehållit en mängd vernissager. Jag har sett glittrande Sköna juveler på Sven-Harrys och Martin Wickström på Lars Bohman. Wickströms storhet har jag alltid problem med. Tekniskt skicklig, men väldigt tomt där kärnan skulle suttit. Hos Lars Bohman blandas teknikerna (som alltid) men det spretar mer än befruktar vartannat. Spretigt kan det tyckas vara på Liljevalchs också, men med fantastiskt resultat! Utopian Bodies är en modevisning som öser på i alla riktningar. Ikoner som Viktor & Rolf och en stor samling av Alexander McQeen. På Liljevalchs får man plötsligt lust att prata om mode och kroppar och kläder på ett härligt befriat sätt! Kommer att bli publikrusning, sanna mina ord.

8. Lägger några kronor i en mugg.

9. Sätter in en slant till UNHCR.

10. Och som sista symbolhandling denna vecka: den ungerska delegationen lämnade Bokmässan i Göteborg i protest mot att en lång rad författare protesterade mot Ungerns hjärtlösa behandlingar av flyktingar. Som om 1956 aldrig ägt rum.

LÄS OCKSÅ

(60)
(0)

SENASTE FRÅN RESIDENCE