Kungliga PINALER till folket!

g1

Sovrum, Verner von Heidenstam, Övralid

1. Idag slår jag ett slag för det GUSTAVIANSKA arvet! Av olika skäl – alla yrkesmässiga – har jag vistats i uttalat gustavianska miljöer den senaste tiden. Mitt i vurmen för ALLMOGE (nu när Nordiska museet i dagarna öppnar stor utställningen bekräftar det att allmogevågen redan klingat av?) har mitt öga kärat ned sig i det gustavianska och rokokon. Av olika anledningar, alla yrkesmässiga, har jag vistats i miljöer som Drottningholms slottsteater och Heidenstams Övralid den senaste tiden; i rum efter rum, möbel efter möbel, har jag insett att det ju är den här tiden, kring 1700, som är vår verkliga glädjekälla. Utan dessa epoker hade varken Jonas Bohlin eller Jens Fager fått till det. Vi talar om urkällan för modern svensk formgivning. Första bild därför från Verner von Heidenstams sovrum på Övralid, Nykyrka.

Annons
aa23

Rokoko-stol, tillhörande Léonie Geisendorf, Bagarmossen

2. Stolen på bilden (rokoko) hittade jag hemma hos arkitekturmodernismens verkliga gigant i Sverige; Léonie Geisendorf – fyllde nyss 101 år! Hon som inte bara ritade Villa Delin och S:t Görans gymnasium (byggs nu om till studentbostäder) utan också de fantastiska  radhusen på Riksrådsvägen i Bagarmossen. Där har ikonen levt fram till nyss; nu är hennes eget hus där, en specialritad ateljébostad, till salu. Men det är stolen, den vita rokokostolen som ögat bet sig fast vid. En estetisk springbrunn mitt i Geisendorfs modernistiska minimalism.

g4

S k badkarssoffa, auktionsutrop 1500 SEK

3. Dennis Dahlqvist får driva hur mycket allmogemuseum på Österlen som han vill; det är soffor som denna, såld för en spottstyver nyligen på auktion, som vi kommer att möblera våra hem med nästa vecka. Ut åker Myran och alla de Pernilla som tar sådan plats. In kommer BADKARSSOFFOR för några hundringar. Om de nu inte ritats av epokens store mästare Johan Lindgren, som också signerade; dessa kostar dock en slant. Men inte mer än ett ÄGG av Arne Jacobsen.

G8

Soffa tillverkad av möbelmästaren Johan Lindgren

4. Här är en förresten en badkarssoffa av Johan Lindgren. Han som var verksam mellan 1780-1800 i Stockholm.

g2

Gustavianska sängbord

5. Det fina i den gustavianska kråksången är att du fortfarande kan hitta veritabla fynd på auktioner (och vindar hos gamla släktingar) för nästan inga pengar alls. Rokoko och gustavianskt – det behövs bara en eller ett par representanter för stilarna för att lysa upp ett helt hem. De två sängborden här, strukna med en mild gråblå färgvalör, ropades häromdagen ut för två tusen kronor. Vem ropade in?

6. Paradoxen är: enkla allmogemöbler, helst stämplade i Hälsingland, betingar priser fullt i nivå med dessa ”dyrgripar” från perukernas och tjänstefolkets tid. Men värdeskalor är relativa. Många av mina minst bemedlade vänner stoltserar med en skön gustaviansk karmstol; Wegners Y-stolar har de helt enkelt inte råd med. Men pjäsen där i hörnet, lite naggad och sprucken, men ett fladdrande historiskt vingslag, gick bra.

7. Det gustavianska rätade ut rokokons rundade och böjda språk; tog några nypor antika ideal och sedan var saken klar. IKEA gjorde för ett par decennier sedan en egen gustaviansk möbelfamilj. Den är idag det mest efterfrågade av alla deras kollektioner. Det enkla. Sånt håller.

g10

Déjeunersalongen, Drottningholms slottsteater

8. Vill du riktigt njuta och tumla runt; åk ut en helg till Drottningholms slottsteater och gå på en visning så får alla frågor sina svar. Bekvämare att ta en söndag i Hagaparken och se Gustav III:s berömda plåttält. Samma andas barn. Det var för övrigt Gustav III som drog en stor del av lasset, kan som också egenhändigt författade statuterna till det som numera kallas Konstakademien.

9. Färgen? Alltid grå. Ibland bruten vit, med dragning åt gammaldags mjölk. Någon gång åt det duvblå.

10. Det nytillverkas gustavianska möbler. Så har det alltid gjort. Med tiden har estetiken tunnats ut, tillverkningstekniken förgrovats. En gustaviansk möbel (eller en rokoko-sak) ska bär handens och hantverkets signum. Det gör stilen till lika mycket hipster som allmogen. Bara vi lossar på fördomarnas knut. Idag är det överklassen som kör kurbitsgalna allmogeskåp; vi andra får hålla tillgodo med färglösa kungliga pinaler.

LÄS OCKSÅ

(30)
(0)

SENASTE FRÅN RESIDENCE