Hösten och konsten bekänner FÄRG

Olafur Eliasson, Moderna museet

Olafur Eliasson, Moderna museet

1A. Trendigast för ögonblicket: färg. Märkligt hur alla verkar ha tänkt i samma banor denna höst. Åtminstone i den stad jag lever i, Stockholm. På Moderna museet har den största skutan lagt till. Islänningen Olafur Eliasson visar sina Verklighetsmaskiner i en stor utställning som tar både Modernas och ArkDes ytor i besittning. ArkDes, alltså gamla Arkitekturmuseet, har förvandlats till en labyrint av färgskikt; man vandrar runt i olikfärgad cellofan och det är precis så flugigt som det låter. Som när man ligger och leker med solglasögon i olika färg för att få korn på nya världar. Besökarna skrattar och tar selfies till höger och vänster, och det är mycket folk. Säkert höstens publikfavorit. Min? Inte helt. Eliassons nästan industriella konstproduktion (han har typ ett 70-tal anställda i sin Berlinateljé) är uppfinningsrik och underhållande. Sådär i folkvimlet. Men sen?

Annons

 

COLORS1B. ÄNNU HÄFTIGARE? Projektet Colors by numbers på Telefonplan väster om Stockholm. Färgsätt arkitekturen själv med hjälp av en app – skapad av konstnären Erik Krikortz tillsammans med interaktionsdesignern Loove Broms och arkitekten Milo Lavén. Bara slå en plint på mobilen så ger du tornet vid telefonplan ny färg. Kan det bli mer samtida? http://www.colourbynumbers.org

 

Skruvat huvud, Bertil Vallien, Edsviks konsthall

Skruvat huvud, Bertil Vallien, Edsviks konsthall

2.Bertil Vallien! Edsviks konsthall. Utställningen kallas Core och handlar om glaskonstnären Bertil Valliens livslånga umgänge med glas. Hans envetna kamp med formerna och inbjudningarna. Allt är som is i hans värld. Genomlyst. Därinne i glaset svävar vi och våra sorger och glädjestunder. När jag vandrar runt i den stora konsthallen (som också visar en mängd skisser och teckningar som jag aldrig sett förr) märker jag vilken sagoberättare BV är. Hans glas är inte bara vackert och färgstarkt, det berättar hela tiden saker för oss. Ingen annan berättar så häftigt starkt med glasmassa som Bertil Vallien. Ni kan se utställningen fram till 8 november.

Pia Wallén

Mode, Pia Wallén, Artipelag konsthall

3. ARTIPELAGs grandiosa höstsalong Den monokroma symfonin är i själva verket ett 100-kalaspartaj. I år är det exakt 100 år sedan ryssen Malevitj målade sin enfärgade målning Svart Kvadrat. Sedan dess har måleriet inte varit sig likt. Tack och lov! På 1950-talet skapade Yves Klein sin berömda Yves Klein Internationell Blue, också en monokrom målning. På ARTIPELAG kan man se konst och design och mode som gått till historien av just detta skäl: en enda färg. På bilden mode av Pia Wallén. Andra modeskapare på utställningen är t ex den alltid svaret japanen Yohji Yamamoto. Den monokroma symfonin är en färgsensation i en årstid som i samtidigt håller på att förlora all färg och strax går ned i svartvitt. Just modebiten har den alltid stilsäkra Cay Bond ansvarat för med bravur.

Nylonstrumpor, färgstarkt 1960-tal IGEN

Nylonstrumpor, färgstarkt 1960-tal IGEN

4. När färg är inne, som denna höst, ska ALLT, verkligen PRECIS ALLT, ut i färg. Också de obligatoriska svarta nylonstrumpbyxorna är nu i färg som visst aldrig förr – det syns i vartannat skyltfönster. Känns som om 1960-talet var tillbaka. För vilken gång i ordningen?!

Jonas Liveröd, utställning i Köpenhamn

Jonas Liveröd, utställning i Köpenhamn

5. I Köpenhamn (på Third Space) öppnar om några dagar Jonas Liveröds utställning Dawn. Color, Dementia. Där har Liveröd (Obs RÖD!), vår otroligt företagsamme allkonstnär, funderat kring färgernas betydelse för vårt välbefinnande. JL måste vara Sveriges slitvarg nummer ett i konstbranschen. Han jobbar ideligen. Både med egna och andras verk. Jag blir mer och mer indragen i hans projekt märker jag.

Kungsträdgården eller Kiviks marknad…?

Kungsträdgården eller Kiviks marknad…?

6. All färg är nu inte av godo. All färg betyder inte hälsa och skönhet. I Kungsträdgården i Stockholm, huvudstadens nav på kartan, var det färgfest i helgen igen. Som om Kiviks marknad gästspelade. Eller Bert Karlsson tagit över som borgmästare. Märkligt att de styrande i staden gör allt för att Kungsträdgården ska bli så lik en finlandsfärja som möjligt. Man rusar in på Wetterling Gallery och hämtar andan!

8. Många undrar hur det kommer sig att himlen fortfarande i sena oktober är blå som i somras. Förklaringen heter MFF. TRE POÄNG i Champions League klår det mesta som rullar! Malmö ömsar skinn. Staden vimlar av vinnarskallar. Från Rosengård, Slottsstaden och Möllevången. Fotboll kan verkligen vara effektiv medicin mot främlingsfientlighet och rasism. Jag vill tro det!

Rivningsklubbat! Bort med 1800-talshus!

Rivningsklubbat! Bort med 1800-talshus!

9. Mindre färgstarka är politikerna i Stockholms Stadshus som nu inte bara jämnar Slussen med marken, nu river de iväg fastigheten Riddaren på Nybrogatan. En fastighet som är i gott skick, ger staden historia och oss vanliga flanörer hemkänsla. Men nu är det klubbat. Riddaren ska ersättas av nytt kontorshus. Som om det var fler könlösa kontorshus Stockholm behövde.

Gul bok, Lars Gustafsson

Gul bok, Lars Gustafsson

10. Min egen favoritfärg? Den som avgör allt. Gult. Nymålat gult. Hus. Cykel. Konst. Bara det är GULT så är jag med. Till exempel är gula böcker bättre än andra. Men det har ni väl redan upptäckt?!

LÄS OCKSÅ

(55)
(0)

SENASTE FRÅN RESIDENCE